Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/5/d/c1a4y6e0m/webroots/r1062510/libraries/cms/application/cms.php on line 464  Mestring

Mestring

Har vi daglige fysiske eller psykiske plager kan livet oppleves som svært vanskelig. Hva kan en gjøre for å få det bedre?

 

                - Vi kan tillate oss å kjenne at vi har det vanskelig akkurat nå.

                - Vi kan tillate oss å ønske at det skal bli bedre.

                - Vi kan tillate oss å kjenne på det som tross alt kan være å finne av gleder.  

 

Jeg fant glede blant annet i at sykdommen jeg hadde ikke var dødelig, jeg hadde nok mat, tak over hodet, barna mine, famlilie og venner. Mennesker som får dødelig diagnose opplever ofte å finne glede i de nære ting, i øyeblikket her og nå og i håpet om at alt er mulig, kanskje blir jeg frisk. Undersøkelser viser at nettopp de som tror det er mulig å overleve har større sjanse for å overleve.

 

Det vi føler har betydning for hvordan vi opplever livet. "Det er ikke hvordan du har det men hvordan du tar det" er et ordak med mye sannhet i.  

 

Har en det vanskelig gjelder det å fokusere på det en tross alt har. Se glasset som halv fullt i stedet for halvtomt.Finn hva som gir deg mening i livet og velg mer av det: - Hva har du glede av i livet i dag? - Hva motiverer deg? - Hva ønsker du deg? Gled deg over at du kanskje får det. - Hvilke valg kan du ta for å gjøre det bedre å være deg? - Har du noen vaner du vet med fordel kunne forandres slik at du får det bedre?

 

Kanskje det er gleden over hva som har vært, hva som kan komme eller gleden i de små øyeblikk du finner. All glede skaper mer glede. Klarer du å oppleve gode øyeblikk vil du tiltrekke deg mer av det gode. Det kan føles litt kunstig i starten, men blir mer og mer naturlig etter hvert. Finner du overhode ingen til å smile av så bruk ”blyant trikset ” (ta en blyant på tvers i munnvikene) for å fremskaffe et kunstig smil. Et kunstig smil fremkaller ekte gledeshormoner, bare prøv. Noen ganger kan alt føles helt håpløst. Vær klar over at det er slik du føler det akkurat nå, og at alt kan forandres.

 

Kroniske sykdommer er kun kroniske så lenge de er der, blir den endret og borte er den ikke kronisk lenger. Vi kan stadig høre om folk som blir friske fra uhelbredelige sykdommer. Alt kan være mulig.

 

Den fysiske kroppen er ikke så fast som vi ofte tror den er. Råmaterialer, skjelett, organer, hud, alt i kroppen skiftes ut i løpet av uker, måneder eller år. Det er bakenforliggende følelsesmessige årsaker som opprettholder sykdom i kroppen.

 

I kompendiumet mitt har jeg skrevet ned det jeg har mest nytte av for å mestre hverdagens utfordringer. Les og bruk gjene boken "Når livet setter seg i kroppen" av Eldri Steen og Liv Haugli og "Stress" av Andriese J. Kroese eller annen litteratur om hjelp til forbedring av mestringsfølelse i hverdagen.